Høgdals historie

Høgdals historie går tilbage til de store landboreformers tid sidst i 1700- tallet. Salten by blev udskiftet, befolkningstallet steg og folkene blev tvunget til at bosætte sig længere væk.

Jens Flemming købte sammen med sin familie stedet i 1796. Hvor der blev bygget et 7 fags hus, med lyngtag. Hvorved en slægtsejendom var grundlagt. Her var både plads til familien, en lo og en lade.

Gården har varet i samme families eje gennem 5 generationer. Høgdal-familierne har gennem tiden ernæret sig ved landbrug og skovbrug, en erhvervskombination der er velkendt fra det midtjyske område. Disse folk blev i folkemunde kaldt skovlovringer- og de var kendte ansigter rundt omkring på markederne i vest og nordjylland. Her solgte de deres træeffekter, hovedsageligt træsko, men ud over det, var skovlovringerne også kendt for at have et livligt gemyt, ikke mindst når der kom brændevin på bordet.

Gennem årene er der blevet bygget til og revet ned på Høgdal. Høgdal toppede i 1885, hvor der boede tre familier, en træskokarl og en pige på stedet.

Det gik Høgdal familierne rimeligt godt og allerede i 1854 var Høgdal en 4-længet gård.

Høgdal var frem til 1920´erne et typisk skovlandbrug. Under de sidste ejere af stedet Jens og Peder Jensen, stoppede udviklingen på stedet dog næsten helt. Ingen af dem blev gift og de levede sammen på stedet hele deres liv. De mente at gården skulle drives ganske, som deres far havde gjort og derfor tog de ingen ny land- eller skovbrugsmetoder til sig. Køerne forsatte med at blive tøjret, kunstgødning tog man aldrig i brug og alt, hvad der hed landbrugs- og skovbrugsmaskiner holdt man sig langt væk fra.

Ikke kun ude men også inde, skulle alt være som de altid havde kendt det. Der blev ikke indlagt vand eller varme, end ikke et lokum havde de, grebning var jo som skabt til formålet. Jens og Peder sov sammen i dobbeltseng, hvilket er fuldt forståeligt, da huset kun blev opvarmet af en et brændekomfur og –ovn.

De opkøbte med tiden skovarealer, så ejendommen kom helt op på 200,5 tønderland. De ernærede sig hovedsageligt ved skovdrift og etablerede i den forbindelse et mindre savværk. Deres landbrug gav meget ringe udbytte. De handlede en del med kræmmervarer og antikviteter, hvor Peder især havde en forkærlighed for hovedvandsæg. Desuden drev de to brødre lidt privat bankvirksomhed.

Ved de sidste brors død i 1976 overgik ejendommen til staten. Den ejes i dag af Naturstyrelsen. Fra 1982 og frem til 2010 fungerede gården som en museumsgård, hvor skoleeleverne og daginstitutioner har haft stor gavn og meget glæde af at besøge stedet.

Høgdal genåbnes d. 5 maj. 2012, ved hjælp af midler fra 15 juni Fonden, Lokale Grønne Partnerskaber og Friluftrådet

Ved et besøg på Høgdal, vil I kunne høre meget mere om stedet og dets beboeres spændende og helt unikke historie.

 

Comments are closed.

NYHEDER

Høgdal på Facebook

Hvor svært kan det lige være at holde en børnefødselsdag, et forældrerådsarrangement eller lign. når man kan tage flokken med på Høgdal til et af vores offentlige arrangementer?
Vi har næste års plan klar, se vores hjemmeside www.Hogdal.dk under "Det sker", hvis I kommer en større flok er tilmelding nødvendig, da der er begrænsede antal "pladser". Tilmeldinger kan ske info@hogdal.dk eller mobil: 3024 1493
... se merese mindre

2 dage siden  ·  

Se mere på Facebook

En rigtig god æbledag på Høgdal.
En flot afslutning på en rigtig god sæson!
Vi glæder os allerede til næste år og er godt i gang med planlægningen.
Og herfra en tak til alle de frivillige som til dagligt passer stedet og giver os nogle gode dage, og tak til alle vores gæster- kom igen til næste år!
Kærlig hilsen Hanne
... se merese mindre

3 dage siden  ·  

Se mere på Facebook

Æbledag på Høgdal lørdag d. 21. okt. kl. 13
Medbring jeres egne æbler, som her kan her presses til saft.
I kan få en snak med æblekyndige folk, om dyrkning, podning m.m.
Der vil være smagsprøver på gamle æbleretter og aktiviteter for både børn og voksne.
Kom ned og nyd løvfaldssommeren, med eller uden æbler og tag familie og venner med, for det bliver en rigtig god og fin dag.
Entré voksne: 50,- Børn: Fri entré
Vi glæder os til I kommer på Høgdal, Høgdalvej 4, Them
Del gerne opslaget
... se merese mindre

4 dage siden  ·  

Se mere på Facebook