Store vandsalamander på Høgdal.

Skrevet af Jan Kjærgård

 

I sidste uge var jeg på Høgdal og rundt i skoven med en børnehave. Herlig tur, vi så på den gamle brønd, balancerede over dybe sumpe på en væltet træstamme, lugtede og smagte på naturen og fandt spor efter både ræv og egern.

Undervejs vendte vi naturligvis også døde træstykker i skovbunden og under en af disse lå to stor vandsalamander. Det var lidt af et fund, stor vandsalamander er ikke ligefrem almindelig så behørigt med fugtede fingre blev de samlet op og undersøgt nærmere. Det var to unge hunner, måske knap kønsmodne endnu, men næste år!

Stor vandsalamander er næsten sort med kraftig farvet gul bug med sorte pletter. Det er en typisk advarselsfarve. Jeg har da også set at salamandre nogle gange vrider sig omkring så advarslen kommer frem, og huden er da også helt vortet af små slimkirtler der udskiller en giftig slim.

At det er alvorligt ment oplevede jeg her. Efter at have studeret dyrene og sat dem pæn ud igen gik vi videre, og uden nærmere overvejelser har jeg senere gnedet mig i øjnene.

Det skulle jeg ikke have gjort! Det sved i øjnene så jeg knap kun en holde dem åbne og først da jeg kom til vand og kunne vaske både fingre og øjne flere gange lindrede det lidt.

Flot var dyrene, men lad det være en lære: ikke gnide sig i øjnene efter at have rørt ved en stor vandsalamander! 

 

Comments are closed.

NYHEDER

09.04.2014

Høgdal på Facebook

Høgdal Salten Skov

Hvinningdal Skolen 4. årgang (17 Foto) ... se merese mindre

Med lidt god forberedelse lykkedes det i dag 4. årgang at få kærnet smør,at få lavet havregryn,at "få lavet" et par træsko, at få fodret hønsene og geder, komme på et kulturhistorisk QR-løb, at bruge deres kreative evner på at lave et billede af det flotte sted, og få lært en masse om børnenes levevildkår på sådan et sted for 100 år siden. Dagen blev gennemført med hjælp fra Kirsten, som klædte ungerne på og Bodil der sammen med ungerne fik fodret dyrene- og mon ikke et par stykker lærte, hvordan man ser forskel på en tyr og ko :-)

1 dag siden

Se mere på Facebook
Høgdal Salten Skov

Erindringsbesøg på Høgdal. (4 Foto) ... se merese mindre

Igen i dag havde vi åbent for plejecentrene i Silkeborg Kommune. Denne gang fra Dybdal og Birkebo.Her hørte de om stedets spændende historie, men Sippe har hørt dem før, så den tog lige en hvil. I dagens anledningen var gårdspladsen fyldt op med nogle af vores "gamle sager" - og Viola på 99 viste os lige hvordan man karter!

2 dage siden

Se mere på Facebook
Høgdal Salten Skov

Vores killinger spejder stadig efter et nyt hjem...De er søde, herlige, renlige og altid sultne... altså som rigtige katte skal være! ... se merese mindre

3 dage siden

Se mere på Facebook

09.04.2014

P8230048Nyt tilbud til folkeskolerne

Lær uden det gør ondt!                                           

30.03.2014

IMG_2407Vi ønsker heden tilbage på Høgdal